SV: Respons savnes!

Dialog er essensielt i kommunikasjon, både på nett og fjes-til-fjes i livet. Likevel glemmer vi ofte å respondere. Det et er vel ikke så farlig, eller?

Noen ganger når vi kommuniserer på nett er det lett at vi inntrer et teknologisk landskap uten kommunikasjonsfagets grunnprinsipper. At vi kan herje fritt i Facebooks verden, omsynge oss med emojis, likerklikk og statusoppdateringer når det passer oss. At vi på et vis bestemmer prinsippene.

Jeg tror vi lett glemmer å se likhetene mellom analog og digital kommunikasjon. Derfor vil jeg bruke dette innlegget på å minne om viktigheten av respons, også i digitale kanaler.

Respons signaliserer tilstedeværelse

Selvfølgelig er det lett å glemme å svare på en «:D» på facebook, eller unngå å følge opp en kommentar på en blogg. Og det er greit nok. De færreste blir sure på deg for at du glemmer en melding i ny og ne. Verre er det hvis dette blir en vanesak.

heartsickness-428103_1920.jpg
Få ting er så frustrerende som å ikke få respons fjes til fjes. Har du tenkt på at manglende respons også betyr noe, på Facebook?

Responser signaliserer nemlig tilstedeværelse og synlighet! Sammenligne det med kommunikasjonen du fører med vennene dine i ditt analoge liv: når du prater til noen, eller stiller dem et spørsmål, forventer du en umiddelbar respons. Ikke alltid noe mer enn et «mhm», eller «jo». Men disse småordene sier ganske mye mer enn den tause stillheten.

Jeg vil utfordre deg til å tenke slik også neste gang du skriver med noen på messenger, eller sender en SMS. Responser gjør noe med oss: de gjør at vi føler oss sett. Og de gjør det mulig å bygge et community, et medsamfunn. Ikke minst viser du at du setter pris på dem som snakker til deg!

Dialogfokus = bedre kundeservice

selfies-1149816_1920.jpg

Jeg tror at bedrifter og virksomheter med fordel kan bli bevisste respons når de skriver i sosiale kanaler. Dersom du ikke har ressurser til å håndtere kommentarer i sosiale kanaler mener jeg du bør tenke deg om to ganger før du hiver deg utpå. Lag deg gode vaner: det er ikke alltid det tar så lang tid å gi en respons til dem som snakker til deg. Og skulle det være kundeforhold og saker som er mer komplekse, går det an å formulere seg i korthet og be om å ta saksgangen videre et annet sted.

Poenget: personlig respons – å se og bli sett – er basale kommunikasjonsbehov som også funker online. Ikke glem det!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close