Kjære bedrift, kan jeg stole på deg?

Tenk deg om to ganger: Finnes det rom for humor og folkelig språk hos deg? Eller baserer du deg på tørre floskler? La oss ta en alvorsprat!

For noen år siden holdt Geir Lippestad foredrag på Universitetet i Agder (UiA) om boken sin, Det vi kan stå for. Jeg husker mye fra den dagen, men spesielt godt la jeg merke til hans tanker om verdibasert kommunikasjon.

press-1015988_1280.jpg

Case Lippestad

Få mennesker har kjent på medietrykket i så stor grad som Geir Lippestad gjorde, i kjølevannet av 22. juli. Han fikk god tid til å trene seg på håndtere mediene, for å si det mildt – og jeg er dypt fascinert av hva han fant ut:

I de tilfellene han svarte med teknisk språk, som for eksempel i setningen «dette kan vi ikke svare for, da prosessen fortsatt pågår», ble han kun møtt med oppjagede journalister som krevde svar på enda flere spørsmål.

Dermed endret han strategi. Verdibasert kommunikasjon ble nøkkelen. I stedet for å fôre journalistene med tekniske fraser, gav han forklaringer ut fra fellesmenneskelige verdier, aspekter ved livet vi alle kan kjenne igjen, slik som i for eksempel setningen «denne personen har vært syk, og har dermed rett på å bli behandlet for dette før han kan gi noen svar». (Setningene er mine eksempler, fritt etter Lippestads foredrag). Resultatet? Journalistene nikket på hodet, og trakk seg stille tilbake.

Verdier fra en popstjerne

IMG_0221

Tilsvarende opplevde jeg under Kvinner i Tiden i Tromsø, juni 2015. Lene Marlin holdt et sterkt innlegg om sine psykiske utfordringer, og kom inn på hvordan journalistene behandlet henne i den vanskelige tiden. De var mildt sagt respektløse. «Så er hun litt sliten. Ja vel«, skrev noen av dem. Og i ettertidens lys kan vi tenke: de skulle bare visst. Lene bedrev verdibasert kommunikasjon denne dagen. Hun snakket på måter som rørte ved strenger i oss alle, for alle har vi lyst på frihet, håp, glede og nærhet.

Og Lenes foredrag gjorde noe med journalisene. Etter presentasjonen stod noen journalister fra det som trolig er iTromsø og ventet på å få intervjuet henne. Men da de forstod at hun ikke hadde anledning trakk de seg stille tilbake – de hadde fått forståelse og respekt fordi Lene hadde basert sitt språk på verdier.

Ser du hvordan det funker? For meg er det i alle fall opplagt. Verdibasert kommunikasjon er noe vi aksepterer, noe vi tror på. Verdiene som ligger til grunn er noe fellesmenneskelig som vi kjenner igjen – dermed blir den som snakker troverdig for oss.

Kjære bedrift – nå er det din tur!

business-suit-690048_1280

Jeg kunne ønske meg at flere av dere turte å snakke verdibasert. Må alle bedrifter bruke tekniske floskler for å kommunisere? Er det ikke noen ganger rom for humor eller spontane ytringer?

Jeg opplever bedrifter med åpen kommunikasjon som mer troverdige. En bedrift som tør å uttrykke seg ved smileys, en som tør å skrive løssluppent en gang imellom, gir meg mer arbeidslyst og motivasjon enn en som tafatt svarer i streng stil. Selvfølgelig er det en balanse her – og folkelig kommunikasjon skal ikke trumfe seriøsitet.

Likevel vil jeg at du skal tenke deg litt om, og i de tilfellene du kan, så bytt nå for guds skyld ut «dette har vi ingen kommentar til», med noe litt mer troverdig! Går det an å si «Som du skjønner er det vanskelig for meg å si noe om akkurat nå, fordi jeg må få mer informasjon» i stedet for?

minions-363019_1280

Snakk med oss, ikke til oss!

Jeg tror det. Jeg tror på bedrifter som viser seg som folkelige der de kan. Som åpner opp – og ikke tar seg selv så høytidelig. Som tenker verdier der det er mulig. Og jeg tror din bedrift tjener penger på å gjøre det – jeg tror du blir mye mer attraktiv for oss studenter som straks skal ut i arbeidslivet ved å snakke med oss, ikke til oss.

Vi kan ikke teknisk, faglig og internt språk slik du kan. Det må du huske på når du henvender deg til oss. Det er et publikum som skal forstå der ute, og vi er faktisk mektig lei av at du aldri har noen kommentar, eller ikke kan gi svar på nåværende tidspunkt.

Vis meg hvem du er, og jeg vil vurdere å jobbe for deg 🙂

      // alle bilder er hentet med tillatelse fra Pixabay.com

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close