En helg uten Facebook

Fredag ettermiddag bestemte jeg meg for å logge av, så mye som mulig. Jeg logget ut av Facebook og brukte mobilen minimalt. Jeg har hatt en av de beste helgene på lenge! La meg fortelle deg hvorfor – og hvordan.

De siste månedene har jeg slitt en god del med stress og angst – symptomer som er vanskelig å forklare, men utrolig vonde å erfare. Når man kjenner at kroppen ikke spiller helt på lag begynner man å tenke litt annerledes. Det er en av grunnene til at jeg bestemte meg for å logge av Facebook.

Hvorfor logge av Facebook?

Klokken var cirka 1500, og jeg hadde gjort unna en del skolearbeid og deltidsjobbing. Helgen var i gang. Det var da innfallet streifet hjernebarken: hvorfor ikke ha en helg uten Facebook?

Jeg har lenge fulgt dyktige Thomas Moen – en virkelig guru innen blogging og sosiale medier. Tidligere i år lanserte han «Logg av!» – boken han har skrevet sammen med Google-ansatte Lars Bratsberg. Viktigheten av å balansere onlinelivet med offline har opptatt Moen en god stund, og da han holdt foredrag på Universitetet i Agder i fjor høst ble jeg så inspirert at jeg skrudde av notifications på mobilen med det samme. Det har vært utrolig deilig å ikke bli forstyrret av varslinger på telefonen. Jeg nyter det å selv kunne sjekke sosiale medier når det passer meg. Det er befriende. Og det er en del av årsakene til at jeg fikk det for meg å gå offline fra Facebook denne helgen.

Innfallet ble til handling. Jeg formulerte følgende statusoppdatering:

facestatus loggav

Jeg ble overrasket over hvor fort en befriende følelse tok meg. Med det samme statusoppdateringen var formulert, logget jeg meg av Facebook og slo av pcen. Da hadde jeg to timer på meg før jeg skulle gjøre meg i stand til Katy Perry-konserten i Telenor Arena. Og la meg si deg en ting: de to timene er noen av de mest avslappende jeg har hatt på lang tid! Godfølelsen fortsatte hele helgen – det har vært så deilig!

Virkninger av en helg uten fjesboka

Jeg har kjent endringen tydelig på flere måter. For det første kjentes det som om jeg fikk mer tid. Jeg begynte ganske raskt å registrere ting rundt meg tydeligere, før jeg ante ordet av det begynte jeg å smårydde. Nesten på ren impuls. Jeg brukte god tid på å stelle meg, og jeg rakk til og med å spise og å lese i en bok. Jeg fikk følelsen av å jobbe mer effektivt, men langsomt, på samme tid. En rar, men deilig følelse.

Det andre som slo meg var hvor raskt stressfølelsen i kroppen avtok. Jeg har lenge hatt stive skuldre, sitringer i kroppen, nakkesmerter og hodeverk, og da mener jeg sånn typisk stresshodepine. Med en gang jeg vinket hallo til mitt analoge liv sank altså pulsen, og jeg begynte å puste dypere. Alt helt ubevisst.

Da jeg ankom konserten forventet jeg å bli fylt med nervøsitet. Jeg er en engstelig type, og blir fort nervøs. Det skjedde ikke. Jeg opplevde faktisk det motsatte. Kroppen var i fullstendig hvile, og jeg følte veldig lite – sammenlignet med det jeg pleier. I tillegg følte jeg meg gladere og mer tilfreds enn på lenge.

I tillegg har jeg hatt betraktelig mindre angst. Jeg har virkelig hatt følelsen av å få slappe av. Følelsen fortsatte utover lørdagen. Vi hadde familiebursdag – og i går var morfar innom. Kroppen var mye bedre rustet for å ta imot besøk. Jeg ble ikke sliten. Tvert imot.

Denne helgen har vært utrolig lærerik for meg. Jeg sier ikke at alt stresset vi hanskes med blir borte så fort vi #loggerav, men det er likevel påfallende hvor stor endring jeg har kjent på kroppen etter en helg uten Facebook. Fremover kommer jeg til å forsøke å ha et enda mer bevisst forhold til sosiale medier og onlineliv enn jeg har hatt til nå. For det er dét som er poenget, som også Thomas Moen sier; det handler ikke om å unngå teknologi, men det handler om å bli bevisst når man bruker teknologi.

Logg av!
Logg av!

Mine råd til deg som vil prøve

Jeg er ingen ekspert på å finne denne balansen, men et råd jeg hentet fra Thomas som jeg vil bringe videre, er å være tydelig til omgivelsene dine. Hvis du ikke forteller dem at du har logget av Facebook, så vil du fortsette å få meldinger der. Jeg sa tydelig ifra, og fikk den helgen flere SMS’er og telefoner jeg vanligvis ville mottatt online. Det funket – og jeg slappet av med det, fordi jeg visste at de andre visste.

Jeg tror alle har noe å lære av Thomas og Lars sitt #loggav-prosjekt. Vi lever i et fragmentert samfunn, alle som én. Jeg håper erfaringene mine inspirerer deg til økt bevissthet rundt onlinelivet ditt.

Les gjerne mitt intervju med Thomas Moen om temaet i linjeforeningen Rhetorica sitt magasin for 2014 (s 12-13). Den samme mannen har også gode tips til hvordan du markedsfører deg som student!

Hva tror du? Hadde du klart en helg uten facebook?

9 tanker om “En helg uten Facebook

 1. Virker som om du har hatt den mest avslappende og problemfrie helgen på lenge. Det frister virkelig å gjøre det samme. Mulig jeg logger av for noen dager i påskeferien, så jeg kan ha ordentlig ferie! Virkelig, tror dette er viktig for alle, og en wake up-call – ikke minst. 🙂

  1. Marit Grimsrud mars 23, 2015 — 4:50 pm

   Det har jeg, Samira! Det har virkelig vært en wake up-call. Jeg har aldri vært en ekstrembruker, men du føler deg nærmest forpliktet til å være online den tiden du ikke gjør annet, i alle fall kjenner jeg det sånn – og det er virkelig skremmende. Jeg tror jeg vil fortsette å være mer bevisst dette, kanskje sette større begrensninger i daglig bruk også. Takk for kommentar 🙂 Håper du finner flere innlegg her som interesserer deg! 🙂

 2. Jeg har allerede et avslappet forhold til å være pålogget alt, men jeg vil prøve mer. Jeg er av den typen som er litt mer bevist på det i rundt meg enn mange av de jeg kjenner, mye fordi jeg ikke går å stirrer inn i skjermer hele tiden, håper at flere kan ta seg en sånn helg! Det gjør så godt å ha totalt fri i blandt. Fint at du setter litt fokus på det! 🙂

  1. Marit Grimsrud mars 29, 2015 — 9:41 am

   Det høres veldig smart ut, Siri. Jeg er nok av natur også en sånn person – senser veldig mye! Hyggelig at du likte innlegget. Håper du finner mer her inne av interesse. Nye innlegg kommer veldig snart. Kanskje vil du være interessert i dette innlegget om troverdig kommunikasjon? https://maritgrimsrud.com/2015/02/11/en-hyllest-til-troverdigheten/ God helg og god påske! 🙂

 3. Hei, jeg kjenner meg så godt igjen i det du skriver.. alt ifra angst til det å bli nervøs i enkelte settinger, osv.! I tillegg så syntes jeg du er veldig flink til å skrive, nå har jeg riktignok bare lest dette innlegget. Men jeg gleder meg til å lese resten av bloggen / nettsiden din. Ihvertfall følge med på den fremover. Så nå skal jeg logge ut av Facebook, og holde meg unna det og flere andre nettsider resten av helgen. For som jeg startet med «jeg kjenner meg så godt igjen» , så er det dette med den god følelsen og at man får så mye mer overskudd / mer tid av å logge av.. men merkelig nok så glemmer man å gjøre det i dagens samfunn. Men vil takke deg for at du minnet meg på det, samtidig ønsker jeg deg og dine en riktig god helg! 🙂

  1. Marit Grimsrud mars 29, 2015 — 9:44 am

   Tusen takk for så hyggelig kommentar, Stian! Håper du setter pris på flere av innleggene. Jeg skal prøve å logge av Facebook mer i påsken – hvem vet, kanskje kommer det nytt innlegg om det over påske? Jeg har skrevet et innlegg om troverdig kommunikasjon som du kanskje kan like. Det er her: https://maritgrimsrud.com/2015/02/11/en-hyllest-til-troverdigheten/. Ellers håper jeg du får en fin påske 🙂 Nye innlegg kommer snart, blant annet intervju med Elvira Nikolaisen om formidling.

   1. Bare hyggelig, gleder meg til å lese flere av de i tiden fremover! 🙂 Så langt har jeg lest et par stykker og syntes det er interessant lesestoff! Selv om jeg ikke er den som nødvendigvis kommenterer så ofte på nettsider/blogger.

    Takk for lenken, skal lese det i løpet av dagen. Høres spennende ut, altså intervjuet du snakker om. Det intervjuet med Marit Larsen likte jeg veldig godt. 🙂 Takk det samme, god påske til deg og! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close