Gi rom og takhøyde!

Gi hverandre rom og takhøyde!
Marit Grimsrud, sommer 2014.

_______________________________________________

Et liv har mange lag. Som gjerne spiller på lag samtidig.

Mitt liv er komplekst og uforståelig til tider.

________________________________________________________________

Sånn ser en 23 år gammel jente ut. Sånn ser en student ut. Sånn ser en engasjert person ut. Sånn ser en kvinne ut. Sånn ser en glad person ut. Sånn ser en person med angst ut. Sånn ser en tante, søster, datter og kusine ut. Sånn ser en kjæreste ut, en bestevenn, en bekjent. Sånn ser en som lever tett innpå psykiske lidelser ut. Sånn ser en som har mistet en søster ut, mistet en mormor, farfar og farmor. Sånn ser en med sorg ut. Sånn ser en energisk og livsglad person ut. En sosial jente ut. En som liker å være alene. Sånn ser en funksjonshemmet ut, en med CP, en i rullestol. Sånn ser en som bor alene ut, en som leier hybel ut. Sånn ser en lesehest ut, en musikkelsker, en som skriver, en som er kreativ. Og en som er strukturert.

Sånn ser jeg ut.

Og jeg tror ikke på å se ut som enten kvinne eller kjæreste, funksjonshemmet eller angstlidende. Jeg har tro på en helhet. Samfunnet trenger helhet – uten helhet forstår vi ikke.Vi trenger åpenhet om nyansene mellom latter og gråt.

Vi trenger å bestemme selv når vi vil at ulike sider ved oss skal bety noe. For meg betyr det mer at jeg er musikkelsker enn rullestolbruker. Jeg bruker ikke energien min på det. Jeg tar buss fordi jeg vil ta buss, og får heller hjelp hvis jeg plutselig trenger det. Jeg bor alene i min egen by fordi jeg vil det, så får jeg heller få litt hjelp der det er nødvendig. Jeg styrer mine roller, de styrer ikke meg.

Og jeg tror at vi må skjønne helheten, kjenne helheten. Ta ansvar for helheten, ditt liv og dine roller! Det er individuelt hvilke roller og sider du vil identifisere deg med – og ikke minst: når. Det er ditt ansvar å kjenne på dette og å formidle det ut. Selv blir jeg hoppende glad når vennene mine glemmer å ta heisen. Jeg kommuniserer ikke forskjell før det er nødvendig. Og da opplever jeg å bli hørt og tatt på alvor.

Du og jeg må tørre. Vi må tørre ansvar for hvilke sider vi vil identifisere oss med – du er faktisk den eneste som har mulighet til å påvirke hvordan du møter andre og andre møter deg.

Sånn ser en som kjemper for helheten ut.

En som vil bryte ut av boksene. La oss starte nå – sammen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close