Kommunikasjon – uavhengig av plattform

Sosiale medier har tatt Internett med storm. Likevel er vi ennå i bleieskiftstadiet. Den analoge kommunikasjonen har vi levd med i lange tider. Da må det jo finnes forskjeller? Eller er likhetene mellom disse kommunikasjonsformene større enn vi tror?

Vi er nødt å skissere likhetene mellom kommunikasjonsformer fremfor forskjellene. (Illustrasjon: Colourbox)

Som kommunikasjonsstudent har jeg lært i hvert fall en god del om det å snakke sammen både digitalt og analogt. Gjennom tale og skrift, enveis og toveis. Jeg er en person som liker å finne helhet og sammenheng i det jeg gjør og det som skjer rundt meg. Derfor har jeg reflektert rundt helhet også når det kommer til kommunikasjon – på tvers av ulike plattformer og ulike modaliteter.

Jeg tror vi har mye å vinne på å ta med oss våre analoge kunnskaper inn i vår digitale verden. Og jeg tror vi er på god vei til å gjøre det. Vi må forsøke å se likhetene i forskjellene.

Å kommunisere er engasjement

Mange av oss gestikulerer hemningsløst når vi prater sammen fjes til fjes. Vi bruker blikk, hender, hodet og plassering for å fortelle omverdenen om noe vi virkelig elsker – eller hater. Og det er naturlig. Vi fniser sjelden av at vi gestikulerer. Vi unnskylder oss ikke – nettopp fordi det er en så viktig del av vår analoge kommunikasjon.

Derfor mener jeg det heller ikke er noe rart i at uttrykksikoner har funnet sinn plass i digital kommunikasjon. Jeg husker selv hvor flink jeg var til å spandere på meg en rekke smilefjes, hjerter og tomler når jeg hadde mye å fortelle via MSN. Og i dag er det lett å le av det. Oppleve det som useriøst. Men hvis vi sammenlikner det med gestikulasjon blir det kanskje plutselig ikke så teit likevel? Det kan i hvert fall bidra til å forklare hvorfor unge mediebrukere brer om seg med dem. Unge kommunikatører gjerne en typisk engasjerende samtalestil. Da skulle det bare mangle om ikke denne samtalestilen også kom til uttrykk i deres digitale språk?

Vi deler når vi kommuniserer

Det ligger i ordets betydning communicare – som betyr nettopp å gjøre felles. Jeg kan tenke så mye jeg vil på et tema jeg vil prate med deg om, men jeg kommuniserer det ikke med deg før jeg åpner opp for mine tanker og lar deg ta del i det. Vi deler noe. (Og det er vel noe av årsaken til at vi synes det er «godt å få det ut» innimellom. Noen lytter. Tar i mot. Responderer).

Slik er det jo også i sosiale medier. (Selvfølgelig er det viktig at vi er bevisst på de sosiale mediers utvikling. Derfor skal jeg heller ikke denne gangen avfeie debatten om glorifisering av eget liv, eksponeringstrang og liknende. Det er en viktig side ved utviklingen av kommunikasjon over internett. Men det aspektet får vi diskutere i et annet innlegg.) Vi deler meninger, statuser, innlegg, hasthtagger om ting som engasjerer oss – ting vi vil at mennesker rundt oss skal ta del i. Derfor er det jo heller ikke rart at vi smiler over en like eller en ny følger. Da får vi anerkjennelse og ser at budskapet har nådd noen – og blitt gjenstand for kommunikasjon.

Presisisjon, ærlighet og åpenhet er nøkkelen i kommunikasjon

På lik linje som når vi misforstår hverandre i dagligtale, hvis vi ikke er tydelige i hva vi mener, forsvinner også poenget i digital kommunikasjon. Her er kanskje presisjonsnivået enda viktigere. Hvem vil vel ta del i tanker med for mange modifikasjoner, for vanskelige ord eller for mye skrivefeil? Og ærlighet er jo en forutsetning for kommunikasjon: hvis vi aldri går god for det andre sier vil vi ikke kunne kommunisere! I tillegg viser internett seg å være et transparent samfunn – derfor er redelighet og åpenhet viktige verktøy for å klare å kommunisere tydelig digitalt. Akkurat som når vi prater med gode venner og familie vekk fra skjermene i livet vårt.

Dette er noen paralleller jeg tror det er fruktbart å trekkke frem. Vi har mye å hente ved å opparbeide oss bevissthet om hva som skiller digital kommunikasjon med analog – og at vi tross dette har å gjøre med en rekke likheter.

Les også: Sosiale medier gjør oss rausere av Cecilie Thunem-Saanum.

Kategorier MedierStikkord ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close